středa 26. února 2014

Téma pro Mezinárodní den památek a historických sídel, 18. duben 2014: "Dědictví vzpomínek"

Národní památník v Praze na Žižkově (Foto magro_kr, lic. CC by-nc-sa)
[ICOMOS International na svém webu zpřístupnil úvodní text k tématu letošního Dne a shrnul základní způsoby, kterými by národní i mezinárodní výbory ICOMOS mohly nejrůznější významné souvislosti probrat na konferencích, ale také představit nejširší veřejnosti. Zde je uveden jen orientační český překlad; díky za shovívavost.]
Památky a upomínková místa – včetně těch komplexnějších a různorodých, jakými jsou kulturní krajiny – jsou hmatatelnými nositeli paměti a součástí lidské zkušenosti. Jako takové prostřednictví své autenticity a souvislosti s minulými událostmi přispívají k pochopení historických událostí a jejich prostředkování dalším generacím.
Téma poskytuje příležitost upozornit na ty stavby, které byly záměrně vytvořeny s cílem připomínat události, osoby, myšlenky atd. Volba tématu je částečně inspirována stým výročím počátku První světové války 1914-1918. Bezprecedentní rozsah tehdejšího ničení vedl i k novým přístupům k potřebě připomínat nesčetné lidské oběti, nejen velké dějinné události a vojevůdce.
Dědictví vzpomínek přijímá různé formy: ryté nápisy, architektonicky vynikající mausolea, díla monumentálního sochařství, ale také skromnější motivy lidové tradice nebo kultivovaná prostranství, jako jsou hřbitovy a pamětní zahrady. K tomuto odkazu náležejí i další typy památek – například zříceniny nebo relikty průmyslových objektů – jejichž význam připomínají pamětní desky, ale také veřejná prostranství, jejichž pojmenování připomínají historické události či osoby.
Také mnohé památky na Seznamu světového dědictví jsou pamětní stavby – Taj Mahal, památník v Hirošimě, Hala století ve Vratislavi či Socha svobody  v New Yorku.
Mezinárodní výbor ICOMOS vyzývá své národní i mezinárodní výbory, členy i partnery k podpoře a k upozornění na tyto památky, vyjadřující hlubokou potřebu lidských bytostí pamatovat si a předávat svou paměť potomstvu. Naskýtá se příležitost zamýšlet se také nad uchováním paměti i památek v současném světě. Výbory ICOMOS jsou zvány k pořádání vhodných akcí ke Dni – konferencí, přednášek, textových sdělení, kulatých stolů, návštěv památek – s cílem šířit veřejné povědomí o hodnotách tohoto specifického druhu památek.

Žádné komentáře:

Okomentovat