pátek 19. března 2021

Za obnovu věží gotického hradu Bauska v Lotyšsku byl oceněn český architekt Miloslav Hanzl

Dokončená obnova věží gotického hradu Bauska získala první místo v kategorii restaurování v soutěži Lotyšské stavby roku 2020. Připravil jí a autorsky dozoroval český architekt Miloslav Hanzl (ČNK ICOMOS). Jde o třetí etapu obnovy památky mající pro Lotyšsko národní význam, srovnatelný s významem českého hradu Karlštejn. Českou pomoc s restaurováním hradu v 90. letech zprostředkoval tehdejší prezident Václav Havel. Vítězové soutěže byli oceněni na trhu Āgenskalns 12. března 2021 v Rize.

Tato část projektu byla zaměřena na konzervaci a restaurování velké a malé věže starého hradu z 15. století. Hrad byl koncem 17. století poničen za švédských válek a během Severní války s Ruskem v roce 1705 pak devastován ještě více. Následná éra Sovětského svazu se na něm podepsala necitlivými opravami a dostavbami. V posledním čtvrtstoletí, i na základě česko-lotyšské dohody o spolupráci v oblasti kultury z roku 1999 se mu za pomoci českých odborníků vrací bývalá sláva a důstojnost.

„Ocenění mě těší, ale ten nejlepší pocit mám, když si vzpomenu na původní stav areálu hradu a zámku a podívám se na něj dnes. Zvláště proto, že to nebylo poprvé, co jsem tady pracoval i s kolegy. Každá taková obnova pomůže uchovat část historie. Podle mě je důležité, že se obnovené části opět zpřístupní lidem, architektura bez člověka nedává mnoho smyslu,“ říká k obnově architekt Hanzl.

Práce na obnově zahrnovaly realizaci dřevěných pavlačí, schodišť, a nových krovů se zastřešením Velké věže a konzervaci malé věže. Nové tesařské prvky, volně napodobující již zaniklé konstrukce, byly osazeny do otisků na původní místa stavby. Tesaři si materiál připravili ručně a pracovali tradičními technologickými postupy, které se v oblasti používaly po staletí. Nejnáročnější bylo restaurování středověkého zdiva a zejména torz dochovaných gotických omítek.

Architekt Hanzl pracoval na projektu pod záštitou a ve spolupráci s kanceláří architektky Ināry Caunīte z Rigy. Investorem byla Rada hrabství Bauska. Stavbu pak realizovala lotyšská firma Kaskāde 19. Čeští restaurátoři poskytli na místě odbornou pomoc při ošetření gotických omítek. Lotyšsko si českých odborníků velmi váží, a to jak architektů Miloslava Hanzla a Václava Girsy, tak i českých restaurátorů a řemeslníků, protože tyto obory v Lotyšsku za okupace Sovětským svazem prakticky zanikly. Čeští odborníci tak v Lotyšsku oživovali postupy obnovy památek pomocí původních technologií.

Už v roce 2003 získali architekti Miloslav Hanzl a Václav Girsa spolu s restaurátorem Milošem Gavendou Cenu kulturního dědictví Lotyšska, udělenou Lotyšskou státní inspekcí pro ochranu kulturních památek v Rize a European Union Prize for Cultural Heritage/ Europa Nostra Award 2004, za konzervaci zříceniny starého hradu Bauska. Obnova vlastního renesančního zámku Bauska získala první místo v kategorii restaurování v soutěži Lotyšské stavby roku 2016. Tehdy na vlastní obnově zámku, opět dle českého projektu, pracovali převážně čeští odborníci, kteří provedli renovace renesančních historických omítek a fasád se sgrafity, opravy interiérů, výrobu replik historických oken, dveří s dekorativním kováním, včetně rozsáhlé obnovy střešní krytiny.

ČNK ICOMOS

Bauska. Velká a malá věž hradu a zámku po obnově (foto Miloslav Hanzl, 2020).



Bauska. Velká věž. Interiér. Pohled na dolní pavlač a do krovu (foto archiv Miloslav Hanzl, 2020).

Bauska. Velká věž. Pohled z horní pavlače (foto archiv Miloslav Hanzl, 2020).

Bauska. Velká a malá věž hradu a zámku po obnově (foto archiv Miloslav Hanzl, 2020).

Bauska. Areál hradu a zámku po obnově roku 2020 (foto archiv Miloslav Hanzl, 2020).

Miloslav Hanzl


Žádné komentáře:

Okomentovat